Evcil dostlarımızı yaza hazırlamak


Hayatınızı bir kedi ya da köpekle paylaşıyor musunuz?
Yanıtınız evet ise, Veteriner Hekim Taylan Salaçin’e kulak vermelisiniz…

Pazartesi Sohbeti / Sirel Ekşi
[email protected]

Yumuşak halının üzerinde emeklediğiniz ilk gün, kılavuzunuz zümrüt gözlü bir kediyse, sevilenin her türlü eziyetine hiç şikayetsiz katlanılacağını bilge bir kediden öğrendiyseniz, çok zengin bir dünyaya doğdunuz demektir. Çünkü evcil dostlarımız, bize dünyanın sadece bize ait olmadığını öğretirler. Paylaşmanın, karşılıksız sevmenin, yaşamın ancak sevgi varsa, huzur ve keyifle yaşanılabilir olduğunu gösterirler. Hele bu diğer canlı soylu bir kediyse. Soylu derken belli bir ırktan söz etmiyorum tabii… Çünkü bana göre, doğanın baş yapıtı olan kedilerin tümü soyludur.

Bilindiği gibi kedi insanın evcilleştirdiği canlılardan biri değil. İnsanla buluşmaları kendi istekleri ile olmuş. Bu konuda anlatılan öyküyü duymuşsunuzdur: Eski Mısır’da ilk buğday siloları yapılır. Ancak fareler zarar vermektedir. Mısırlılar fareye karşı kutsal saydıkları kobraları kullanır ama bu hayvan insanlar için büyük tehlikedir. Bir gün silonun birinde fare kalmadığını görürler. Bunun nedeni bir kedidir. O günden sonra insanoğlu kediyle tanışmış ve Mısır’ın tanrılarından biri kedi şeklinde sembolize edilir olmuş.

İşte bu nedenle kedi sizin istediğinizi yapmaz. Köpeğin sahibi, kedinin evi olur derler ya, işte bu yüzden. Çünkü kedi, sizin onunla birlikte yaşamanızı kabul eder, asla sizin emrinize girmez. “Kedi nankördür” söylentilerinin kökeni de budur. Ama bir de sevdi mi? Sizinle soluk alır neredeyse. Mutsuzluğunuzu, sevincinizi önce o anlar. Yaşamınızı bir kediyle paylaşıyorsanız, başkalarının yaşam alanlarına saygı duymayı çoktan öğrenmiş olursunuz. Karşılıksız sevginin ne demek olduğunu da.

Ama sevmek sorumluluk almak demektir. Evcil dostlarımızın da ilgiye, bakıma ve özene ihtiyacı var. Bu hafta sohbet konuğum Veteriner Hekim Taylan Salaçin.

Hayvanları yaza nasıl hazırlamalıyız?
Öncelikle veteriner hekimimizin kontrolünde pire ve keneye karşı koruma amaçlı ürünlerin kullanılmasını önermekteyiz. Ayrıca yazın evcil hayvanlarımızın sıcağa karşı olan hassasiyetleri artmaktadır. Bu yüzden belli periyodlarda tıraş edilmeleri gerekmektedir.

 

Evcil hayvanın çocuk gelişimindeki rolü artık tartışılmıyor, peki parazit kuşkusu?
Kedi ve köpeklerde bizim açımızdan en önemli problem parazittir. Bunlar iç ve dış parazit olarak incelenebilir. Dış parazitler pire, kene ve uyuzdur. Yaz aylarında dış parazitle mücadele çok önemlidir. Bunlarla mücadele de pire, kene tasmaları, spot – on damlalar ve anti paraziter tozlarla yapılmaktadır. Bunun periyodik olarak yapılması gerekir. İç parazitler ise bizim sağlığımız açısından çok önemli bir konudur. Tenya, kancalı kurt, toxoplasma etkeni (gebe kadınlarda düşüğe neden olur) ve halk arasında kist diye bilinenler bazılarıdır. Kist hidatik etkeni bize bulaşmadan önce bir yaşam çemberi geçirir ve sonuç olarak hayvanlarımızın tüyüne bulaşabilir. Bize de hayvanımızın tüyünde bulunan kist larvasını almamız suretiyle bulaşır. Fakat periyodik olarak yapılan etkili ilaçlama riski yok eder. Veteriner hekimimizin önerdiği periyodlarda mutlak surette iç parazit kontrolünün ve ilaçlamasının yapılması gerekir. Bu hususlara dikkat edildiği takdirde kist veya toxoplasma etkeninden çekinmemize gerek kalmayacaktır.


Böcek ve yılan sokmasına karşı alınacak tedbirler nelerdir?
Evcil hayvanlarımızın tümü zehirli böcek ve yılan gibi hareket eden canlılara karşı çok ilgi gösterir. Bu yüzden açık alanlarda özellikle köpeklerimizi başı boş bırakmamalıyız.

Hayvanın zehirlendiğini nasıl anlarız?
İlk gösterecekleri semptom kusmadır. Eğer hayvanımızda kusma, halsizlik, bitkinlik, titreme veya alerjik reaksiyonlar varsa ve biz eğer zehirlenmeden şüpheleniyorsak (ilaç, temizlik maddesi, bozuk yiyecek) acilen veteriner hekimimize götürmeliyiz.

Sıcak çarpması insanlar için çok tehlikeli. Evcil hayvanlar sıcak çarpmasıyla karşılaşır mı? Karşılaşırsa ne yapmak gerekir?
Özelikle soğuk iklimde yaşamaya alışkın St. Bernard, Sibirian Husky gibi hayvanları sıcaktan ve güneşten uzak tutmalıyız. Aşırı sıcakta kalmaları halinde veterinere gidene kadar öncelikle soğuk su ile banyo yaptırmalıyız .

Bütün hayvanlar yüzer derler. Kedi ve köpeğin boğulması söz konusu mudur?
Bugüne kadar böyle birşey görülmedi.

Yaz aylarında beslenmeleri, egzersiz ve temizlikte farklılık var mı?
En önemli konulardan biri de sıcak havalarda beslenmedir. Yazın yağ ve protein oranı düşük mamalar verilmelidir. Bunun için de mutlaka veteriner hekime danışmak gerikir.

En sık karşılaştığınız acil durum hangisi?
Pisi pisi otlarının kulaklara ve buruna batmasıdır. Kulağına pisi pisi otu kaçan kedi veya köpek devamlı kulağını sallar ve kaşımaya çalışır. Burun da ise pisi pisi otu genellikle köpeklerde görülür. İlk gözümüze çarpan belirti, zor nefes alma ve burunda kanamadır. Bu tip bir durumda acilen veteriner hekimimize başvurmamız gerekir.